tiistai 4. kesäkuuta 2013

Ruokia matkan varrelta

Koreassa asuessa on kertynyt jonkin verran ruokakuvia, joita tulee napsittua silloin tällöin. Ne on oikeastaan aika hyvä muisto paikallisesta ruokakultuurista.

Helmikuu

Matkan ensimmäinen ruokakuva otettu nähtävästi Helsinki-Vantaalla. Leipäjuustoa, omnom.
Turkish Airlinesin lennolla oli kyllä Finnnairin jälkeen ehdottomasti paras palvelu ja ateriat!
Ensimmäiset lounaat koululla. Ruokala oli aivan autio ja hiljainen, koska lukukausi ei ollut vielä alkanut. Tästä ruuasta tykkään, nuudeleita ja rapuja maukkaassa sopassa. Monta erilaista lisuketta kuuluu ruokiin vakiovarusteena. Lounaan hinta on 1,4-3€
Vähän matkan päässä yliopistolta on vilkas kävelykatu ja paljon ravintoloita. Heitettiin vitsillä, että tässä varmaan mainostetaan koiran lihaa. Ei sentään, kyseessä on kai koirakahvila.
Aamiainen. Mmm, riisiä ja lämmintä soppaa ja jotain makkarasalaattia. :D Kroppa on ollut välillä ihmeissään riisistä, nuudelista ja vehnäjutuista kun ei niitä normaalisti kotona syödä. Mutta kaikkeen tottuu, riisiä tulee syötyä melkein joka päivä ja se on yleensä aterioiden pääraaka-aine. 
Kun asuttiin vielä koulun asuntolassa, lähdettiin yhtenä iltana lähiraflaan iltapalalle ja tilasimme listalta annoksen sokkona, koska emme osanneet kieltä. Lopputuloksena oli noin 17 erilaista kippoa pöydässä. Kuvassa joku jauhoista tehty pastan tapainen lätty ja salaatteja.
Tämä kokonainen kana kuului meidän pieneen iltapalaan ja se piti saksia kunnolla, jotta sai puikoilla hyvin syödyksi. Kanan alla on vielä hillitön soppakulho. Setti maksoi muistaakseni jonkun verran alta 30€ kahdelta hengeltä.
Maaliskuu

Aamuisin ei huvittanut joka kerta mennä koulun ravintolaan syömään, joten haettiin kaupasta evästä. Lähikaupassa ei juuri ollut hedelmiä tarjolla ja jugurtit oli aivan älyttömän makeita, joten päätin kokeilla nuudeleita. Niitä entiset kämppiksetkin veteli joka päivä monesti päivässä. :D Aikamoista einesmättöä!
Toinen versio koulun aamiaisesta. Ihan maukasta kyllä, mutta ei toimisi joka aamu. Hinta jotain 1,40€.
Aikanaan kun käytiin Buchon villagessa katselemassa perinteisiä Hanok-taloja käytiin myös syömässä manduja (eli mykyjä/dumplingseja). Olin kuullut niistä ennenkin ja halusin kokeilla miltä ne maistuvat. Ohuen taikinakuoren sisälle sai valita haluamansa täytteen ja me otettin kala-, kasvis- ja lihatäyte. Hinnasta ei juuri ole muistikuvaa, mutta mandut yleensä on edullisia.
Kerran Seoulin kultuurialueella, Insa-dongissa tavattiin nainen, joka suositteli meille ravintolaa nimeltä Myeongdong Kyoja (명동교자). Kaksi saman nimistä ravintolaa sijaitsee Myeongdongissa ja ravintola on ollut olemassa jo 40 vuotta. Ravintola oli todella täynnä väkeä ja palvelu oli hurjan nopeaa ja tehokasta! Listalla oli myös vain muutama vaihtoehto. Ei siis vaikeuksia valita ja keittiö pystyy paremmin valmistautumaan seuraavaan tilaukseen. Me otimme nuudelikeittoa, jossa oli joukossa muutama mandu (eli myky tai dumpling), hinta noin 7€.
Tämä on koulun ruokalasta. Mun lemppariksi on ehdottomasti muodostunut Bibimbab (비빔밥), joka sisältää salaattia, erilaisia kasviksia, lihaa tai kalaa ja tulista chilikastiketta. Myös riisi kuuluu ruokaan olennaisena osana ja tässä annoksessa sen määrää on helpompi säädellä itse.
Myeongdongin katukeittiötä. Monissa paikoissa on mahdollisuus ostaa erilaisia lihavartaita (yleensä kanaa). Kebakot maksaa noin 0,70-3€.
Gwangjang market. Meidän opaskirjasessa kerrotiin että kyseinen marketalue on hyvä paikka käydä syömässä halpaa ja paikallista ruokaa. Käytiin testaamassa ja hyvää oli. Meininki oli todella mielenkiintoista ja joidenkin ruokien tuoksu ei ihan täysin miellyttänyt. Tässä folion päällä on pajeon, eli korealainen pannari ja juomana paikallisten suosimaa halpaa makgeollia. Yhteensä noin 10€.
Mentiin myös toiseen kojuun ja maistettiin tteokbokkia, joka on riisistä tehtyjä pötkylöitä mausteisessa kastikkeessa. Riisipötkylöitä myydään paljon ja joka paikassa, mutta ruokalaji ei oikeastaan oo meidän suosiossa. Kuvassa näkyy myös ruskeatakkinen mies, joka asui Englannissa ja oli Koreassa käymässä. Miehellä oli kunnolla vauhti päällä ja ääntä todellakin riitti. Jossain vaiheessa mies pillahti itkuun ja huusi kaverilleen, ettei ole mikään ***** pohjois-korealainen. Hämmentävä tilanne todellakin. :D
Samassa kojussa istui läjä muitakin korealaisia ja heidän kanssa piti ottaa sata yhteiskuvaa. :D Elämyksellinen torireissu todellakin!
Japanilaista bentoa (=lounasboxi). Niin hyvää! Rapuja, mätiä ja hyviä lisukkeita. Lisäksi saatiin parasta miso-keittoa, jota on koskaan syöty. Ruuat noin 7€/hlö. Ravintola on Miyao nimeltään ja tällä kertaa syötiin Gangnamissa, mutta ketjun ravintoloita on muuallakin. Kerran mentiin samaiseen ravintolaa Gangnamissa uudestaan ja se olikin muuttanut pois.
Olen sushin ystävä, joten muutaman kerran on käyty rafloissa, joista saa sushia ja muita japanilaisia ruokia. Tykkään siitä, että annnoksissa on monenlaisia juttuja, mutta kokonaisuudessa mitään ei ole koskaan liikaa. 
Ensimmäistä kertaa rohkaistuin grillaamaan lihaa Soulissa. Fileet olivat aivan paperinohuita ja pakko myöntää, aivan älyttömän hyviä. Tämä paikka oli Gangnamissa ja ei ihan edullisimmasta päästä. Lautasellinen lihaa maksoi noin 14€.
Grilliravintoloita on todellakin joka nurkalla. Niissä liha ja muut lisukkeet grillataan itse ja lopulta liha, kimchi ja kastikkeet kääritään salaatinlehteen ja syödään käsin. Aina tosin liha ei maistu laadukkaalta.
Koreassa on myös paljon hyviä jälkkäreitä. Tosin jäätelöä täällä ei osata tehdä yhtä hyvin kuin suomessa. ;)
Maaliskuun loppupuolella pidettiin tuparit vaihtarikavereille ja tässä osaa tarjoiluista. Kakku oli pakollinen hankinta, koska niitä näkee niin usein kannettavan kaduilla. En tiennyt taas millaista kakkua olin ostamassa, otin vain jonkun, joka näytti hyvältä. Tämä oli ihan ok, taisi olla "sweet potatoe" tms. Olisin tietty leiponut itse jos olisi uuni. :) Kuvassa oikealla puolella on korealaista vesimeloonia, joka on tosi pieni ja maistuu vähän hunajameloonille.
Maaliskuussa buddyt vei meidät syömään omaa lemppariaan eli grillattua possun mahaa (Samkyobsal). Kuulemma hyvää Sojun kanssa niinkuin kaikki muukin ruoka. :D Paistettiin pihvit ja kimchit pannulla ja käärittiin niitä kastikkeineen salaatinlehtien sisään. Suomessa ei voisi kuvitellakaan, että ravintolassa sisällä asiakkaat käyttäisivät itse tämmöisiä kaasugrillejä. Palotarkastaja ei tykkäis. Koreassa tykkään ehdottomasti tämmöisestä vapaammasta ja aidommasta menosta!

Tämä ei liity mitenkään edelliseen grillaushetkeen, vaan Jussi otti kuvan kerran kun kaupan etualalla oli possun naamat näytillä. Oma buddyni sanoi, että ne tuo vasta avatulle ravintolalle onnea, mutta en tiedä mikä tässä oli kyseessä, ehkä possut olivat myynnissä. Täällä syödään siastakin kaikki mahdollinen, kuten ihon päälimmäinen ja paksuin osa sekä sorkat. Myös suolet on herkkua ja kerran olen sitäkin maistanut. Ihan jännä fiilis maistaa ruokaa, joka on eläimen suolistoa rinkuloiksi leikattuna ja mausteisessa kastikkeessa. Mun kokeilu jäi yhteen palaan, mutta olen ylpeä, että maistoin!

Huhtikuu
Huhtikuun alussa oltiin kiertelemässä kaupunkia ja olisi tehnyt mieli sushia. Niinpä etsittiin japanilaista ravintolaa jonkin aikaa ja löydettiin. Rafla oli tosi iso ja siellä ei päivällä ollut muita meidän lisäksi. Listaa ei ollut englanniksi, joten tilattiin jotain, minkä luulin olevan sushia. Pian alkoi tulla pöytään lautasta toisen perään ja mitä jännemmän näköisiä juttuja. 
Tällä lautasella oli kaikkia kivan näköisiä simpukoita ja mm. yksi osteri. Melkein kaikkea sain maistettua, mutta jotkut jutut tekivät tiukkaa. :D
Esimerkiki tämmöinen jäi kokeilematta. :D Saa kertoa, jos joku tietää, mikä tämä on. Voin kuvitella, että tilaamamme raaka-aineet olivat melkoisen kalliita ja lopulta hinta, joka listassa luki, olikin hinta per henkilö eikä hinta yhteensä kahdelta hengeltä. Koko luksuskalasatsi maksoi yhteensä 42€. Jännää koko rahan edestä!
Tässä osteri, joka on yksi arvostetuimmista raaka-aineista maailmassa ja kuuluu shampanjan kanssa syötäväksi. Kumpikaan meistä ei ollut kokenut osterin syöjä ja muutamien rohkeiden yritysten jälkeen se jäi kokeilematta.
Mä nään joka paikassa aina erilaisia naamoja (toivottavasti se on ihan hyvä juttu) ja oli pakko ottaa kuva, kun ostettiin rinkelit aamiaiseksi. Toivottavasti en ole ainoa, jolle tämä rinkeli irvistää. :D
Tässä jälleen Korealaista katukeittiötä. Vaikuttaa ihan siistiltä ja turvalliselta.
Kalajuttuja.
Namdaemun torilla on paljon erilaisia ruokakokuja, joiden ruuat näyttävät ja tuoksuvat tosi hyviltä. Kadut on täällä täynnä muoviseinällisiä telttoja, jotka myyvät ruokaa todella edulliseen hintaan! Niissä näkeekin paljon paikallisia syömässä.
Kanaa grillaavia ravintoloita on Soulissa näkynyt jonkun verran. Meidän yliopiston lähellä on esimerkiki iltaisin kana-auto, joka grillaa ja myy kanoja ja kolme kokonaista kanaa maksaa 7€.

Toukokuu
Jussin synttäriaamiainen. On muuten maailmaluokan pannaria! Sisältö pari kananmunaa, 100% kaakaojauhetta (täältä ei juuri raakaruokia löydy, niin käytetään tavallista) pari lusikallista, kookoshiutaleita pari lusikallista, kanelia ja banaani. Norsudonitsi ei kuulu normaalisti aamiaiseen, mutta synttärin kunniaks oli pakko ostaa. ;)
Toukokuussa kutsuttiin molempien buddyt meille kylään ja tehtiin heille suomalaista ruokaa. He yllättivät Jussin tuomalla synttärikakun, koska eivät ehtineet osallistua synttärijuhliin oikeana päivänä. Koreassa synttärisankarin rooli ei ole yhtä mukava kuin Suomessa. Täällä juhlijalle juotetaan juomia, johon kaverit saa sekoittaa ihan mitä vaan (ja esim. liottaa sukkaa pahassa sekoitusjuomassa). Lisäksi synttärisankarin naamaa saa läimäyttää kakulla ja juhlijaa saa myös lyödä. Mitään näistä jäynistä ei tällä kertaa kuitenkaan toteutettu. :D
Kokkailut. Tehtiin (tai Jussi teki) rosmariinilihapullia kermakastikkeessa, joista vieraat tykkäsivät paljon. Lisukkeina voita ja perunaa sekä tomaatti-mozzarella salaattia. Jälkkäriksi tein lettuja kermavaahdolla ja mansikoilla. Kaikki ruoka meni hyvin kaupaksi ja buddien kännykkäkamerat räpsyivät minkä ehtivät, kun piti ottaa kuvia suomalaisista ruuista.
Maistettiin myös Helsinki-Vantaalta helmikuussa ostamaamme Lakritsi-koskenkorvaa, joka maistui Jussin buddylle, Changille parhaiten. Oma buddyni oli ihmeissään alkoholin ja lakritsan aiheuttamasta tuntemuksesta kurkussa, kuulemma polttava tunne. Chang tykkäsi myös Fazerin lakritsasta, jota tarjottiin, mutta tytöt eivät. :D Koreassa on kuulemma joku saman tapainen makeinen kuin meidän lakritsi.
Tämä kuva on Japanin matkalta, joka tehtiin toukokuun loppupuolella. Matkapostausta en ole ehtinyt vielä tehdä, mutta tässä mallia aamiaisesta, joka syötiin hotellin läheisessä kahvilassa. Kupissa oli acai-marjasosetta, jotain jyviä ja hiutaleita, banaania ja hunajaa. Nomnom, hyvin lähti aamu liikkeelle.
Toki aamu vaatii myös hyvän kahvin. Maku parani huomatttavasti normaaliin cappucinoon verrattuna, kun kuppiini oli hienosti taiteiltu jänis. :) Aamiaisen hinta oli yhteensä noin 8€ ja Osakassakin hinnat olivat ehkä hieman 
kalliimmat kuin Soulissa.
Lounasta Nara nimisessä kaupungissa. Taas kerran hyviä ruokia ja hinta noin 8€ hekilöltä.
Yhtenä iltana Osakassa mentiin ravintolaan, jossa oli pelkästään paikallisia ja ruokalistaa ei englanniksi. Onneksi saatiin heti kavereita, jotka auttoivat meitä tilaamaan juttuja. Otettiin puolikas kala, josta lopulta iso osa oli päätä, eli ei paljoakaan lihaa. Yritin houkutella Jussia syömään kalan silmää, mutta ei onnistunut. ;) Ei oltu ennen maistettu myöskään Sakea (eli Japanilaista riisiviinaa), joten paikallisten avustuksella tilattiin sitäkin. Japanilaisporukka meidän vieressä tiesi Muumit ja he olivat tosi innokkaita neuvomaan meitä kaikessa. :) Syötiin myös munakasrullaa, jonka kaverit tilasivat meille kysymättä. :D Setin hinta oli lopulta vähän alle 40€, joten kalleimmasta päästä.
Tietäis edes miten päin tätä listaa luetaan. ;) Juuri oppinut lukemaan koreaa ja taas uusi kieli, josta ei ymmärrä mitään. Koreaan paluuu tuntui tosi helpolta, koska pystyi taas asioimaan kaupassa ja ravintolassa paikallisella kielellä! Japanissa kyllä lähes kaikki osasivat englantia, joten ongelmia kielen kanssa ei juuri ollut.
Tässä ollaan lounaalla Kobe nimisessä kaupungissa. Kaupunki on kuuluisa laadukkaasta Kobe-härän lihasta. Maistettiin torikeittiön kanatortillaan ja makkaraa. Hinnoissa saattoi olla turisti/rantalisää, sillä nämä kaikki yhteensä oli noin 17€. Koreassa ja Japanissa on ollut kiva huomata, ettei olo ole yhtään kuin turistilla! Kukaan ei huutele "Mikko Alatalo" tai "terve", kun kävelee ohi. Ainoastaan yksi korealainen koulukaveri yllätti minut sanomalla moi suomeksi. :D
Koreassa ja Japanissa on joka kadun kulmassa juoma-automaatteja, joista voi ostaa sekä kylmiä että kuumia juomia. Nämä lämpimät kahvit ovat yleensä peltitölkeissä ja aika jäätävän makuisia verrattuna kunnon kahviin! Oli vain pakko ottaa kuva, koska automaateista saa ostaa myös Boss-merkkistä kahvia.
Kobessa käytiin vielä päivällisellä enne Osakaan paluuta. Meidän opaskirja kertoi mihin kannattaa mennä, jos tahtoo sushia. Löydettiin aivan loistava suhsi-ravintola, jossa sai myös erilaisia lihoja. Aivan älyttömän hyviä susheja ja kaloista oli sitkeys kaukana! Yleensä esimerkikis mustekala on sitkeää syötävää, mutta ei tässä ravintolassa. Raflan nimi oli Robata Ganko, eli sinne kannatta mennä, jos käy Kobessa. Lisäksi hinnat olivat hillittömän edulliset. Sushilautaset maksoivat 3-8€.
Jussin biffiannosta, tämäkin 3€ ja kuulemma tosi hyvää ja juuri sellaista kuin pihvin täytyy olla.
Jälkkäriksi samaa hyvää lihaa raakana. Pienen palan maistoin tätäkin. :)

Ennen kotiinpaluuta (eli Souliin) käytiin ostelemassa Japanintuliaisia ja ostoskeskusten ruokaosastot (kuten kaikki muutkin osastot sekä Koreassa että Japanissa) ovat aivan hillittömän kokoisia. Tarjonta on aivan mieletöntä ja kaupoissa voisi viettää aikaa kauan vain katsellen ja tutkaillen. Liikatarjonnan vuoksi Japanista tulikin ostettua vain helposti valittavia syötäviä tuliaisia. Koreassakaan ei ole tullut sen kummemmin shoppailtua, koska tarjontaa ja kauppoja on yksinkertaisesti aivan liikaa! Ähky on taattu ensimmäisen tunnin aikana. Kuvassa olevaa kakkua ostettiin junaan, joka vei meidät Kansain lentoasemalle.
Kesäkuu
Kesäkuu on vielä ihan alussa, joten kuvia ei juuri ole. Kuvaaminen on myös aika lailla rauhoittunut, koska uusia ruokia ei usein tule vastaan. Tällaista kanaa saa meidän kodin lähellä olevasta noutoravintolasta ja tämän on toiminut Tampereen Siipiweikkojen korvikkeena täällä ollessamme (nämä kananpalat eivät kyllä maistu weikkojen siiviltä lainkaan). Kunnon siipiä on tehnyt mieli monesti. :D

<3 Minttu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti